Dünyanın önde gelen danışmanlık ve denetim kuruluşlarından Deloitte'nin araştırmasına göre, dünyanın en büyük 250 tüketici ürünü üreticisi arasında Arçelik 4.885 milyar dolarlık cirosuyla 127. sırada, Vestel ise 3.672 milyar dolar ile 162. sırada yer aldı.
İLK ÜÇ
Deloitte'un hazırladığı raporda 2006 yılında toplam ciroları 2.65 trilyon dolara ulaşan tüketici ürünleri sektörünün şirketleri sıralamasında ilk üç sırayı gıda, içecek ve tütün grubu Altria ile elektronik devleri Hewlett-Packard ve Samsung paylaştılar.
AFRİKA/ORTADOĞU'D lokal seo A ARÇELİK VE VESTEL İLK ÜÇTE
Rapora göre, Afrika/Orta Doğu bölgesinde tüketim ürünleri firmaları arasında Arçelik en büyük 2., Vestel ise en büyük 3. firma olarak yer aldı. Arçelik, dünyanın en büyük 10 beyaz eşya ve elektrikli küçük ev aletleri firması arasında 6. sırada yer alırken, bu listede ilk sırada Sanyo yer aldı ve Sanyo'yu Whirlpool, Electrolux, BSH ve Steinhoff International takip etti. Vestel ise en hızlı büyüyen 50 tüketim ürünleri firması arasında 32. sırada yer aldı.
MARKET MARKALARIYLA REKABET
Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Sorumlu Ortağı ve Tüketim Endüstri Lideri Uğur Süel "Tüketici ürünleri sektöründe faaliyet gösteren firmaların yaşadıkları en büyük zorluklar arasında; market markaları (private label) ile yaşanan rekabet, hammadde fiyatlarındaki artış, yeni ürün geliştirmeden elde edilen geri dönüşün düşük olması, geleneksel pazarlama programlarının verimliliğinin düşüşü olarak gösterilebilir" dedi. Satışların toplamda yüzde 8.4 büyümesine rağmen firmaların yüzde 16'sının satışlarının düştüğünü söyleyen Süel, şöyle devam etti: "Bu durum söz konusu zorluklara ve rekabete karşı önlem alan firmaların hem büyüyen pastadan daha fazla pay aldıklarını hem de rakiplerinin pazar paylarını kaptıklarını göstermektedir.
Gerekli hazırlıkları yapmayan ve rekabette geri kalan firmaların ise hızlı tüketim sektöründe yaşanan konsolidasyona (satın alımlar ve birleşmeler) en yakın adaylar olduklarını göstermektedir. Son yıllarda perakende sektöründe yaşanan konsolidasyon, az sayıda çok büyük perakende firmasının sektörde yer almasıyla sonuçlanmıştır. Bu eğilimin hızlı tüketim ürünleri sunan şirketlerin konsolide olmasıyla sonuçlanması muhtemel görünmektedir."
GELİŞMEKTE OLAN PAZARLAR REVAÇTA
Raporda, Amerika ve Avrupa kökenli firmaların gelirlerinde artış sağlamak için Türkiye'nin de içinde bulunduğu perakende sektörünün ivme kazandığı gelişmekte olan pazarlara yöneldiği belirtilerek, bu durumun tüketici ürünlerinde yer alan Türk firmalarının hem Türkiye pazarında hem de birçoğunun hedeflediği uluslararası pazarlarda yoğun rekabetle karşı karşıya kalacağına işaret ettiği vurgulandı.
İlk 250 firma arasında en büyük grubu oluşturan Yiyecek, İçecek ve Tütün Ürünleri sektörü yüzde 5.6 ile en düşük büyüme sergileyen sektör olurken; tüketicilerin ya sadece ihtiyaçları olan ürünleri satın almakta ya da kendileri için fark yaratan ürünlere yöneldiği gözlendi.
Kategori : EKONOMİ