Günde 20 saat çalışan, sosyal hakları bulunmayan ve paralarını alamayan dizi çalışanları sonunda isyan etti. İnternetten örgütlenen çalışanlara oyuncular ve yapımcılar da destek oldu. Amerika'da Hollywood çalışanlarının başlattığı "Hakkımızı almadığımız için çalışmıyoruz" eyleminin benzeri Türkiye'de başladı.
Dizi sektöründe çalışan yaklaşık 500 kişi internette yazışarak, uğradıkları haksızlıklara karşı birlik olup eylem başlatma çağrısı yapıyor.
Kendilerini “Televizyon ve Sinema Çalışanları Grubu” olarak isimlendiren kişiler, çalışma saatlerinin günde 20 saate dayanmasının, hiçbir sosyal güvencelerinin olmamasının ve paralarını almalarının reytinglere bağlı olmasının adaletsizlik olduğunu vurguluyor.
Yakında bir sendika veya dernek çatısı altında buluşmaya hazırlanan dizi çalışanlarına birçok oyuncu da destek veriyor. Sektör çalışanlarının internete düşen isyan dolu görüşlerinden bazıları şöyle:
YAPIMCILAR HOR GÖRMESİN
"Günde 8 saat çalışalım, insan olalım.
Yapımcılar bizi hor görmesin, biz onları daraltmayalım.
Kardeş olalım, birbirimize iş paslayalım.
Kalifiye diye bizi bilsinler, gördüklerine inansınlar, arkamızda dursunlar.
Bu ülkede sen ersağ üye ede 150 dizi başlıyorsa, bunların yarısı daha 5 bölüm çekilmeden patlıyorsa, burada çalışan ekip açığa çıkıyorsa, sinema ve televizyon sektöründe geleceğe dönük hiçbir yaptırımda bulunamazsınız.
Bunca yıldır ülkemizde çalışan John'lara, Mary'lere karşı gelemedik. Bu insanlar bizim ülkemizde sıfır vergiyle çalışıyorlar ve yapımcılar onları özel arabayla otellerinden alıp gece yemeklere çıkartıyor. Sonra da ceplerine çil çil Euro'ları koyup ülkelerine gönderiyorlar. "
TOPARLANMA ÇAĞRISI
İşte zaman artık, yorum yapıcı yorumlar yapma zamanı. Hep bundan kaybettik. Göreceğiz işte burada çoğunluk olabiliyor muyuz? Oyuncusundan setçisine, prodüksiyon amirinden ışık asistanına, yönetmeninden cast direktörüne kadar herkes insan gibi çalışmaktan yanaysa herkes de burada olacak.
OYUNCULAR NE DİYOR?
ÖZGE ÖZBERK: Set ekibi biz oyunculardan çok daha yoruluyor. Üstelik sabah çok erken saatlerde geliyorlar ve seti hazırlıyorlar. Gece de kaldırmak için çabalıyorlar. Özel günleri neredeyse hiç yok. Onlar soğuk, yağışlı havaya aldırış etmeden çalışıyorlar. Sektörde 90 dakikaya çıkan dizi süreleri çalışanları tam anlamıyla daha da mağdur etmiş durumda. Onlar olmasa diziler de olmaz biz oyuncular da mesleklerimizi yapamazdık. Onları yürekten destekliyorum.
ÖZLEM YILMAZ: Set ekibinin işi bizden çok daha zor. Biz oyuncuların dinlenme imkanı belki bir iki gün oluyor ama onların hele de dizi süreleri böylesine uzamışken hiç öyle bir şansları yok. Sürekli deli gibi çalışıyorlar. Bunun dışında gelecek garantisi konusunda da çok çok haklılar. Onları bu düşüncelerinde ve hareketlerinde yürekten destekleyeceğimi bilmelerini istiyorum. Gerekirse ben de bir pankart alıp onların yanında eyleme destek bile veririm.
EBRU KOCAAĞA: Bu mesleği gönlünü, her şeyini vermeyen yapamaz. Bir ağabeyimiz bu meslek için "Bunu yapmak için biraz çılgın, deli olmak lazım" demişti. Bu çok doğru. Özel kanalların sayısı artıyor diye sevindik ama bu acımasız bir rekabeti beraberinde getirdi. Set çalışanları gerçekten de çok zor ortamda ve yasal hakları olmadan çalışıyorlar. Sete emeği geçen herkesi bu konuda destekliyorum.
HALİL ERGÜN: Dizilerin, filmlerin görünen yüzü bizleriz ama aslında kamera arkasında olanların bu yapımlarda büyük emekleri var. Bu önce yönetmeninden, yapımcısından başlar sonra ışıkçısı, sesçisi, kameramanı, makyajcısı, çaycısı, yemek dağıtanı gibi daha sayamadığım kişilerle biter. Sosyal haklarının da kötü olduğunu biliyorum. Sektördeki herkese desteğimi verdiğimi bilsinler.
OSMAN YAĞMURDERELİ: Çözüm için beş kişi evet diyor, bir yapımcı çıkıyor ve iş alayım diye ne derlerse razı oluyor. Set çalışanlarının bu rekabetten kötü etkilenmesi yapımcıları da üzüyor. İşlerinin başarılı olması için ekibin moralinin iyi olması şart. Eylem yapmak çözüm değil...
OSMAN SINAV: "Dizileri biraz daha uzatırsak izleyici bana gelir düşüncesi var. Bu hesabı zamanında hepimiz yaptık. Uzadıkça uzadı ve maalesef bugünlere geldik. Olan sette çalışanlara oluyor. Ben bir yapımcı olarak onlara her konuda destek olmaya çalışıyorum. Ama yorgunluk ve stres herkesi etkiliyor."
BİROL GÜVEN: Bu konuda toplantılar yaptık. Ama oyuncu meslek birlikleri katılmadı. Örgütlenmiyorlar, sadece şikayet ediyorlar. Yapımcılarla hareket ediyoruz; ucu reklam verenlere kadar gidiyor. Çözmeliyiz yoksa dizi çekemez hale geliriz. Herkesin birlik olması şart.
ABDULLAH OĞUZ: Kanalların kendi içlerinde bir araya gelip konuyu çözebileceğini düşünüyorum. Set çalışanlarımız büyük bir özveri göstererek haftanın 7 günü 20 saat çalışmak zorunda kalıyorlar. Böylesine bir stres ve yorgunluktan sonra çok kaliteli yapımlar beklemek artık hayal olmaya başladı.
KEREM ÇATAY: Dizilerin sürelerinin azalması ve set çalışanlarının artık daha stressiz, haklarının yenmeden çalışmalarını yürekten destekliyoruz; ancak bu sorunları kanalların ve reklam verenlerin çözeceğine inanıyoruz.
Kaynak: Bugün
Kategori : GÜNCEL