Sigara içen kadınlar dikkat!

  • Home
  • Sigara içen kadınlar dikkat!
Sigara içen kadınlar dikkat!
Hamilelik döneminde sigara içilmesi çocuklarda cinsiyet bozukluğuna yol açıyor.Abone ol

Annelerin hamilelik döneminde sigara içmesi çocuklar üzerinde çok ciddi sağlık problemlerini beraberinde getiriyor. Son olarak sigara içen annenin karnındaki bebeğin cinsiyetinde de bozulmalar yaşandığı tespit edildi.

Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji ve Neonatoloji Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu gebelikte sigara içiminin doğacak bebeklerde birçok zararlı etkisi yanında hormonal problemlere de yol açabileceğini açıkladı.

Türkiye'de hem sigaraya başlama, hem d metal kalem e kadınların sigara tiryakiliğinin arttığına dikkat çeken Prof. Dr. Kurtoğlu, "Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Yenidoğan ünitesinde yaptığımız çalışmada sigara içen anne bebeklerinin yağ miktarlarının fazla ve damar duvarlarının daha kalın olduğunu tespit ettik. Sigara içimi erkek çocuklarda yumurtalıkların inmemesine yol açabiliyor. Bunun yanı sıra kız çocuklarında ise testosterone düzeyini artırarak cinsel organında büyüme (klitoris büyümesi), ilerde tüylenme hastalığında artma ve erkek davranışları sergileme gibi yan etkiler yapabiliyor. Bu bir anlamda cinsiyet değişikliği ve bozukluğu hastalığıdır" dedi.

Erkeklerde yüksek olan sigara içme oranının kadınlarda da yüzde 30'a kadar yükseldiğini belirten Prof. Dr. Kurtoğlu, sigara içiminin, gebelikte azalıp, emzirmede tekrar arttığını belirlediklerini aktardı. Annenin günde 10'dan fazla sigara içmesinin olumsuz etkiler yaptığını bildiren Kurtoğlu, "Ayrıca, çevresinde sigara içilmesi de gebe ve bebeği olumsuz etkiler. Gebelikte sigara içiminin bir dizi olumsuz etkisi yanında önemli hormonal problemler oluşturduğu ortaya konulmuştur" diye konuştu.

Günde içilen her sigaranın bebek tartısında 10-15 gram azalmaya yol atığının altını çizen Prof. Dr. Kurtoğlu, ayrıca, erken doğumların meydana gelebildiğini dile getirdi. Anne karnında sigara içen bebeklerin buluğ çağında sigara tiryakisi olabilme riskinin oldukça yüksek olduğu uyarısında bulunan Kurtoğlu, "Sigara içen anne bebeklerin de tiroid bezi büyümesi, kemik gelişim bozuklukları, damar sertliği, tansiyon, şişmanlık, tip 1 ve 2 diyabet gözlenir. Başta sağlık personeli olmak üzere toplumun tüm birimleri sigarasız bir toplum ideali altında birleşmeli, ivedilikle gebelikte sigara içiminin önlenmesi konusuna ağırlık verilmelidir" şeklinde konuştu.



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim