Ahmet Nesin,yaklaşık 5 yıldır Fransa'nın başkenti Paris’te yaşıyor.
Öğretim üyelerince hazırlanan ve üniversitelerdeki türban yasağına karşı çıkan bildiriyi imzalayan ağabeyine hitaben yazdığı mektubu, siyasi bir tartışma başlatmak amacıyla kamuoyuna açtığını söyledi. Ahmet Nesin, mektubu niçin ağabeyine hitaben yazdığını şu sözlerle açıkladı:
'Onun imzası beni şaşırttı...'
“Bu bir kardeş kavgası değil, bu siyasi bir tartışma. Niye kardeşime hitaben yazdım? Böyle bir konuyu en kolay açıklayabileceğim insan, doğal olarak, yıllardır beraber büyüdüğüm kardeşim. O
Kuvars kum nun imza atması beni şaşırttı. Onun buna yakın görüşlerini biliyorum. Ama imz,a aynı mantıkta bir şey değil. Bir şeyin demecini vermekle, o işin altına imza atmak aynı sonuçları vermez.' ‘Annelerimizin, halalarımızın başörtüsü vardı, tülbendi vardı. Bu türban nereden çıktı?’ Yani ikisinin arasında çok büyük bir fark yok. Oradan geri gelerek yavaş yavaş türbana, türbandan da çarşafa doğru kayacak bir konu bu' dedi.
'Hangi kıyafetin nerede giyileceği bellidir!'
Özgürlük ve demokrasinin, “Herkes her şeyi istediği anda, istediği yerde yapabilir' şeklinde tarif edilemeyeceğini savunan Nesin, “Kıyafet özgürlüğü diye birşey olamaz. Hangi kıyafetin nerede giyileceği bellidir. Gene özgürlüğe bir sınır getirmek zorundasın. ' dedi
‘TAYYİP ERDOĞAN'IN HAPSE GİRMESİ GEREKİYORDU’
Türkiye'deki aydınları, inandıklarını söyleyememekle suçlayan Ahmet Nesin, bugünkü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 1998 yılında okuduğu şiir nedeniyle hapse girmesini doğru bulduğunu belirterek, “Aynı şeyi Tayyip Erdoğan'ın cezaevine girmesi olayında da yaptılar; ‘düşünceye özgürlük’ dediler. Şeriat için bir şiir okuyacaksın, ondan sonra ‘düşünceye özgürlük’ diyeceksin. Yok böyle bir şey. Beni 600-700 yıl öncesine götürecek bir düşünceyi ulu orta söylemesi, bunu yavaş yavaş halkın beynine nakşetmesi. Bu özgürlük değildir. Böyle bir özgürlük olamaz' dedi.
'Fazıl Say'ın serzenişini haklı buluyorum!'
Fazıl Say'ın bir Alman gazetesinde yer alan ve uzun süre kamuoyunun gündemini meşgul eden sözlerini de değerlendiren Nesin, ünlü piyanistin serzenişini haklı bulduğunu, bir sanatçı için önemli olanın serbest bir şekilde sanatını icra etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Onun için Fazıl Say'ın kuşkularına kesinlikle katılıyorum. Ben bu kuşkuları, 5 yıl önce hissettiğim için Fransa'da yaşıyorum zaten' diye konuştu.
Daha önce gazeteciliğin yanısıra yayıncılık da yapan Ahmet Nesin, yaklaşık 5 yıldır yaşadığı Fransa'da siyasi mülteci statüsünde bulunuyor.
kaynak: Milliyet
Kategori : GÜNCEL