Gülün LAİKLİK yorumu

  • Home
  • Gülün LAİKLİK yorumu
Gülün LAİKLİK yorumu
Cumhurbaşkanı Gül, laiklikle ilgili mesajında "hayati bir ilkedir" dedi. Abone ol

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na girişinin 71. yıl dönümünde, laikliğin varlığı ve hayati bir ilke olarak devamı konusunda Cumhuriyetimizin yüksek kararlılığını ve iradesini hiçbir tereddüte yer vermeyecek şekilde bir kez daha kamuoyuna ifade etmek isterim" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na girişinin 71. yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı. Gül, mesajında şunları kaydetti:

"Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk’ün çağdaşlaşma projesinin en önemli unsurlarından birini oluşturan laiklik ilkesi, 5 Şubat 1937 tarihinde Anay hair transplant turkey asaya girmiş, sonraki anayasalarımızda da Cumhuriyetin değiştirilemez niteliklerinden birisi olarak yerini almıştır.

Laikliğin birbiriyle bağlantılı iki temel unsuru vardır: Bunlardan birincisi, Devlet ve din işlerinin birbirinden ayrılması, diğeri de bireylerin inanç ya da inançsızlıklarını hiçbir baskı altında kalmadan yaşamalarıdır.

Anayasamızın 2. ve 24. maddeleri laiklik ilkesinin bu iki boyutunu düzenlemektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk Devleti olduğunu belirten 2. maddenin gerekçesinde ifade edildiği gibi laiklik, ’her ferdin istediği inanca, mezhebe sahip olabilmesi, ibadetini yapabilmesi ve dini inançlarından dolayı diğer vatandaşlardan farklı bir muameleye tabi kılınmaması’ anlamına gelir. Anayasanın 24.
maddesi de bir yandan din ve vicdan özgürlüğünü güvenceye alırken, diğer yandan da devletin temel düzeninin din kurallarına dayandırılamayacağını ve hiçbir nedenle dinin istismar edilemeyeceğini vurgulamaktadır.

Cumhuriyetimizin temel niteliklerinden olan laiklik, milli egemenlik ve çoğulculuk kavramları üzerinden diğer bir nitelik olan demokrasiyle buluşmaktadır. Birinci Meclisimizin hazırladığı 1921 Teşkilat-ı Esasi’si ile başlayıp bugüne kadar devam eden ’Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ hükmü demokratik laik Cumhuriyet’in en önemli şiarı olmuştur. Diğer yandan, laik siyasal düzende devletin tüm dinler, inanç grupları veya herhangi bir inanca sahip olmayanlar karşısında eşit mesafede durması, aynı zamanda çoğulcu demokratik rejimlerin de temel prensiplerinden biridir."

"HAYATİ BİR İLKE"

Son yıllarda gerçekleştirilen kapsamlı siyasi, ekonomik ve kültürel reformlarla, çağdaş uygarlığın en yüksek düzeyini temsil eden AB normlarının benimsenerek hayata geçirildiğini belirten Gül, şöyle devam etti:

"Bu süreç, Büyük Atatürk’ün işaret ettiği çağdaş uygarlık hedefine ulaşma yönünde büyük önem taşımaktadır. Böylece, derinleşen ve sağlamlaşan Türk demokrasisi, laiklik ilkesi ve uygulamalarının da en güçlü teminatıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle laiklik ilkesinin Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na girişinin 71. yıl dönümünde laikliğin varlığı ve hayati bir ilke olarak devamı konusunda Cumhuriyetimizin yüksek kararlılığını ve iradesini hiçbir tereddüte yer vermeyecek şekilde bir kez daha kamuoyuna ifade etmek isterim."



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim