Hükümete açık mektup

  • Home
  • Hükümete açık mektup
Hükümete açık mektup
Enflasyonda hedef aşıldı. Merkez Bankası hükümeti mektupla uyardı.Abone ol

Merkez Bankası, 2007 yılında enflasyon hedefi belirsizlik aralığı üst sınırının aşılması nedeniyle yasa gereği gündeme gelen mektubu yazarak hükümete gönderdi.

Merkez Bankası’nın, Yasası uyarınca enflasyon hedefindeki sapma durumunda "hesap verebilirlik" ilkesi çerçevesinde Hükümete yazması gereken açık mektup, Başkan Durmuş Yılmaz ve Yardımcısı Erdem Başçı’nın imzasıyla, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek’e hitaben kaleme alındı. Mektup, "program şartlılığı" çerçevesinde Uluslararası Para Fonu’na da (IMF) iletilecek.

Merkez Bankası, 2006 yılı başından itibaren açık enflasyon hedeflemesi rejimini uyguluyor. Merkez Bankası Kanunu’nun 42. maddesine göre, hedeften belirgin olarak sapıldığında veya sapma olasılığı ortaya hair transplant turkey çıktığında hesap verebilirlik mekanizması devreye giriyor. Bu çerçevede Merkez Bankası, üçer aylık dönem sonları itibarıyla hedefle uyumlu bir patika oluşturuyor ve bu patikanın etrafında her iki yönde 2 puanlık belirsizlik aralıkları ilan ediyor. Enflasyonun belirsizlik aralığının dışında kalması durumunda Banka, Hükümete yazdığı bir açık mektup aracılığıyla hedeften sapma nedenlerini ve enflasyonun tekrar hedefe ulaşması için alınan önlemleri kamuoyuna sunuyor.

2007 HEDEFİ NEYDE GERÇEKLEŞME NE OLDU?

2007 yıl sonu enflasyon hedefi Hükümet ile birlikte yüzde 4 olarak belirlenmişti. 2007 yılının sonunda TÜFE enflasyonu yüzde 8,39 olarak gerçekleşti. Buna göre göre gerçekleşen enflasyon 2 puanlık belirsizlik aralığı üst sınırı ile birlikte yüzde 6 olan düzeyi de aştı. Böylece yasa gereği Merkez Bankası’nın Hükümete mektup yazması zorunlu hale geldi.

HEDEFİN AŞILMASININ NEDENLERİ

Mektupta, 2006 ortalarından itibaren uygulanan parasal sıkılaştırma temel enflasyon göstergelerinde belirgin bir düşüş sağladığı, bununla birlikte, petrol, gıda ve yönetilen yönlendirilen mal fiyatlarındaki gelişmeler gibi para politikasının etki alanı dışında kalan unsurların enflasyondaki düşüşü sınırladığı belirtildi.

Gıda fiyatlarının seyrinde hem bölgesel hem de uluslararası gelişmelerin etkili olduğu, 2007 yılında yaşanan kuraklık sonrası tarım ürünleri rekoltesinde görülen düşüşün arz yönlü bir şok yarattığı anlatıldı. Bazı gıda ürünlerinin alternatif yakıt üretiminde kullanılması, dünyada artan gıda talebi ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükselişler gibi uluslararası gelişmelerin de dış ticaret kanalıyla yurt içi gıda fiyatlarını olumsuz etkilediği dile getirildi.
Enflasyondaki düşüşü yavaşlatan bir diğer temel unsur da enerji ve yönetilen yönlendirilen kalemlerin fiyatlarındaki gelişmeler olduğu belirtildi. Ham petrol fiyatlarının 2007 yılında yaklaşık yüzde 50 artış göstermesi yanında akaryakıttan alınan ÖTV’deki ayarlamaların, bu ürünlerin fiyatında yüksek artışlara neden olduğu anlatıldı.

Ayrıca, belediyelerin su fiyatlarında kuraklığın da etkisiyle yaptığı artışlar, enerji grubu fiyatlarını yükselten bir diğer unsur olarak sayıldı.
Uluslararası gelişmelere de dikkat çekilen mektupta, son dönemde enflasyonun diğer ülkelerde de artmakta olduğu, ham petrol, gıda ve diğer emtia fiyatlarındaki artışların küresel enflasyon üzerinde baskı oluşturduğu anlatıldı.



Kategori : EKONOMİ
Whatsapp İletişim