Cezaevleri tıklım tıklım

  • Home
  • Cezaevleri tıklım tıklım
Cezaevleri tıklım tıklım
Suç işleme oranlarının her geçen gün artması, cezaevlerini tıka basa doldurdu.Abone ol

Suç işleme oranlarının her geçen gün artması ve yeni Türk Ceza Kanunu’nun getirdiği hükümler, cezaevlerini tarihin en kalabalık sayısına getirdi. Türkiye’de bulunan 458 ceza ve infaz kurumunun toplam mahkum kapasitesi 78 bin 318 kişiyle sınırlı. 2007’nin Aralık ayı verilerine göre ise cezaevlerinde toplam 90 bin hükümlü ve tutuklu kalıyor. Yeni ceza kanunları uygulanmadan önce cezaevlerinde tutuklu sayısı yılda 5 bin kişi artıyordu. Anca Silis kumu k bu sayı 2007’de 22 bin kişi oldu. Yani artış hızı 4 katına çıktı. Yeni ceza kanunlarıyla cezalar ağırlaştırıldı ve cezaevinde kalma süresi de 5’te 2’den, 3’te 2’ye çıkarıldı. Rahşan Affı ile 2000 yılı sonunda nüfusu 35 bine kadar düşen cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlü sayısındaki artış yüzde 100’ü bile geçti.

Afla çıkanların azı döndü

Aftan çıkanların yüzde 2.5’u yeniden cezaevine girdi. Rahşan Affı’ndan yararlanarak cezaevinden tahliye edilen 22 bin 421 tutuklu ve hükümlüden 640’ı (yüzde 2.5) yeniden suç işleyerek cezaevine girdi.

Rekor Bayrampaşa’da

İstanbul’un en eski cezaevleri arasında bulunan Bayrampaşa Cezaevi’nin mahkum kapasitesi 1200. Yetkililer, şu anda cezaevinde yaklaşık 4400 tutuklu ve hükümlünün bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu sayı bazen azalıyor, bazen artıyor. Ancak, 4000’in altına inmiyor” dedi. Yetkililer, yeni cezaevinin Mart ayında bitirileceğini hatırlatarak, “Bayrampaşa cezaevi en büyük sıkıntının yaşandığı yer. Ranzalar üç kata çıkartıldı. Koğuşlarda bulunan koridorlar yer yataklarıyla dolu. Bazı mahkumlar aynı yatağı paylaşmak zorunda kalıyor” yorumunu yaptılar. Yetkililer, cezaevlerinde kapasitenin üzerinde mahkum kalmasının her anlam sıkıntı yarattığına dikkat çekerek şu görüşleri dile getirdiler: “Bayrampaşa Cezaevi’nde bulunan mahkumlar Mart’ın 15’ine kadar barınmaya devam edecek. Başka alternatifimiz yok. Tutuklu ve hükümlüler yemeklerini koğuşlarında yiyor. Mahkum sayısının fazlalığı yemek dağıtımını güçleştiriyor. Bazı mahkumlar masalarda yiyemiyorlar. Kucaklarında yiyorlar. Banyo sorunu yaşanıyor.”



Kategori : GÜNCEL
Whatsapp İletişim