Büyükanıtın o üslubu

  • Home
  • Büyükanıtın o üslubu
Büyükanıtın o üslubu
Büyükanıt'ın üslubu yumuşaktı ama mesajı netti. Nasıl okumalı?Abone ol

İNTERNETHABER- Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt neden sert bir çıkış yapmadı? Üslubu yumuşaktı. Tavrını tek cümleyle izah etti. O da bilinen görüşü hatırlatarak: "Askerin düşüncesini bilmeyen yok"

BİLİNEN GÖRÜŞ HATIRLATILDI: İşte bu cümle farklı yorumlandı. Aslında görüş net ve kısaydı, açıktı. Peki o halde kısa mesajı nasıl okumak gerekir? Türban düzenlemesine karşı olanlara göre 'yumuşak üslupta ama etkili' cinsel takviye , manidar bir açıklama. Askerin bilinen görüşünü bir kez daha ilan etmesinin kuşkusuz bir amacı var. Öyle ya sıradan bir ikili görüşme neden canlı yayına açıldı?

KRİTİK ZAMANLAMA: Bu aynı zamanda TSK'nın resmi görüşü sayılabilir. İletilen bu mesaj diğer kurumların tavrını da etkileyebilecek türden.. Zamanlama çok kritik. Çünkü CHP Anayasa Mahkemesi'nin kapısını çalmak üzere.. Dahası laiklik kaygısının tavan yaptığı şu günlerde..

GÜNDEMİ YORMAYAN DURUŞ: Büyükanıt'tan daha sert bir açıklama bekleyenler de vardı. Ancak öyle olmadı. Mesafeli, sakin ve "gündemi germeyen bir duruş" sergiledi. İki nedeni olabilir. Birincisi siyasi, ikincisi ülkenin yoğun gündemi..

SİLAHSIZ KUVVETLERE İHALE: En başta gelen neden ters etki düşüncesi.. Askerin siyasete karışması.. Böyle bir izlenim vermek istemedi. Nitekim DSP lideri Zeki Sezer'den benzer bir açıklama geldi: "Sorun siyasilerin işi." Medyada dile getirilen "işi silahsız kuvvetler halletsin" çağrısı kabul görmüş gibi..

E-MUHTIRA ÖRNEĞİ: En çarpıcı örnek 27 Nisan muhtırası. Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi askerin sert çıkışının AK Parti'ye yaradığı görüşü, Büyükanıt'ı frenlemesi kuvvetle muhtemel..

TERÖR VE PİYASALAR: İkinci neden ise ülkenin içinden geçtiği yoğun ve 'kırılgan' dönem. Finans piyasaları dalgalı. Üstelik terör sorunununda belli bir mesafe alındı. İşte bu "fırtınalı denizde" ilerleyen geminin yeni badirelerle karşılaşma ihtimali, Büyükanıt'ı 'olgun' bir duruşa yöneltti.



Kategori : POLİTİKA
Whatsapp İletişim