İzmir'de, çeşitli bankaların otomatik para çekme makinalarında (ATM) işlem yapan vatandaşların bıraktıkları bilgi fişlerinden yola çıkıp, detaylı kimlik ve hesap bilgilerini vergi dairesinde çalışan adamları aracılığıyla öğrenip, düzenledikleri sahte kimliklerle hesaplarını boşalttıkları ileri sürülen 10 kişilik şebeke, polis tarafından çökertildi. Polisin teknik takibine yakalanmamak için kısa mesafeli volki- tolki adı verilen telsizlerle iletişim kurdukları da belirlenen zanlıların, bugüne kadar 100'ün üzerinde vatandaşın 2 milyon YTL'sini bankalardan çekip dolandırdıkları saptandı.
Eldeki bilgi ve delillerin toplanmasının ardından harekete geçe seo company n polis, ‘Markaj 35’ adını verdiği operasyon kapsamında, suç örgütü üyelerinin yakalanması için çeşitli adreslere nokta baskın düzenledi. Baskınlarda, tümü benzer suçlardan sabıkalı olan elebaşı A.Ş. ile K.Y. (40), E.E. (37), V.İ. (37), A.Ö. (26), Y.A. (36), D.E. (26), emlakçı K.A. (48), İ.Y. (57) ve Vergi Dairesi'nde memur A.K.'yi (47) yakaladı. Zanlıların, gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda, yeni kurbanlarına ait 5 sahte kimlik, çok sayıda ATM bilgi fişi ve dekontu, 5 bilgisayar, 3 tabanca, 2 volki tolki telsiz, çok sayıda senet, çok sayıda sim kart ve telefon, sahte kimlik hazırlanmak üzere vesikalık fotoğraf ve vekaletnameler, sahte çekler, 2 tarihi eser niteliğinde sikke, kazandıkları parayla aldıkları belirlenen 3 lüks araç ele geçirildi.
VOLKİ TOLKİ UYANIKLIĞI
Genişletilerek sürdürülen soruşturmada, zanlıların, polisin telefon dinlemesine ve teknik takibine yakalanmamak için kendi aralarında kısa mesafeli volki tolki adı verilen telsizleri kullandıkları belirlendi.
KURYE GİBİ GİDİYORLARDI
Ayrıca, zanlıların, kimlik ve hesap bilgilerini ele geçirdikleri vatandaşların bankadaki hesaplarından para çekebilmek için kurye kılığında adreslerine gittikleri, kitap, dergi dağıtma bahanesiyle imza örneklerini aldıkları öğrenildi. Zanlıların, GSM şirketlerinin ve Türk Telekom'un bilinmeyen numaralarından telefon numaralarını elde ettikleri, cep veya işyeri telefonlarını teyid etmek için elektronik malzeme satan pazarlamacı kılığında kurbanlarının yanlarına gittikleri saptandı. Ölmüş ve yurtdışında yaşayan birikim maksatlı Türkiye'de hesapları bulunan vatandaşlara da ayrı bir ilgi gösterdikleri öğrenilen zanlıların, sahte kimliklerle noterlerden gerçek tanzimli vekaletname aldıkları, vekalet verilen sahte ismin yetkisiyle kurbanlar adına ikiz hesaplar açtıkları, ellerindeki bilgilerle internet hesabı olmayanlara da sanal ortamda hesap açıp virman ve havale yöntemleriyle ana hesapların içlerini boşalttıkları kaydedildi.
2 MİLYON YTL
Bugüne kadar 100'ün üzerinde masum vatandaşın 2 milyon YTL'sini bankalardan çekip dolandırdıkları saptanan zanlıların, profesyonel şekilde hareket ettikleri, kazandıkları paralarla lüks araçlar olmak üzere gayrimenkul aldıkları da kaydedildi.
Kategori : GÜNCEL