Yunanistan Başbakanı Karamanlis, tarihi ziyarette Türkiye yerine kendi kamuoyuna mesaj verdi ve kıta sahanlığı sorununun Adalet Divanı'na götürülmesi, Patrikhane'nin ekümenik statüsünün tanınması, ruhban okulunun açılması gibi taleplerini sıraladı
DOSTUM KOSTAS
İki ülke dışişleri bakanları Dora Bakoyannis ve Ali Babacan'ın da katıldığı ve yaklaşık 2.5 saat süren görüşmeler sonrasında Karamanlis ile Erdoğan basın toplantısı düzenledi.
Erdoğan, "Önümüzdeki dönemi fırsatlar penceresi olarak görmek istiyoruz. Siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel alanda ilişkileri geliştireceğimize inanıyoruz. Sorunsuz alanlarda hızla mesafe almamız lazım, diğer yandan da sorunlarımızı çözmemiz lazım" dedi. Erdoğan "Dostum Kostas" dediği Yunan liderine "Türkiye'ye hoş geldiniz" dedikten sonra Yunanca "Çok teşekkür ederim" anlamına gelen "Efharitopara poli" diyerek konuş missisippi seo masını
tamamladı.
Karamanlis ise "Geçmişin zorluklarını geçip geleceğe bakmak için buradayız. Yunan halkı yeni bir sayfa açılmasını istiyor" diye söze başladıktan sonra ülkesinin Türkiye'den bilinen taleplerini sıraladı. İki liderin temel sorunlarda aralarında ne kadar büyük fark olduğu, açıklamalarında şöyle gözlendi:
KIBRIS'I AB ÇÖZSÜN: 2008'in Kıbrıs sorununun çözümü için önem taşıdığını kaydeden Erdoğan, Rum tarafındaki seçimlerden sonra BM zemininde müzakerelerin başlaması için Karamanlis'ten "gayret" beklediğini belirtti. "Avrupa'da var olan son duvarın kalkması için son bir çaba gösterilmeli" diyen Karamanlis, soruna BM kararlarının yanı sıra "AB ilkeleri doğrultusunda" çözüm bulunması gerektiğini vurguladı. Karamanlis'in AB vurgusuna karşı Erdoğan, "Konu lokal konu değildir, müzakere zemini BM zeminidir" dedi.
KITA SAHANLIĞI SORUNU: Erdoğan'ın "Ege'nin bir barış denizi olmasını vurguladık. Ülkelerin birbiri için tehdit oluşturduğu bir dünya, küresel barışa hizmet etmez" sözlerine rağmen Karamanlis, Ege'de tek sorun olarak kıta sahanlığı meselesini gördüklerini belirtti. Karamanlis şöyle konuştu: "İlişkilerimizin ilerleyebilmesi için tek izlenmesi gereken yöntem kıta sahanlığı sorununun uluslararası hukuk ve uluslararası sözleşmeler ile ele alınması yöntemidir. Yunanistan bu konuda Lahey Adalet Divanı'na başvurulması tavrını muhafaza etmekle birlikte sorunların barışcıl çözüleceğine inanmaktadır. Aynı ittifak içerisinde yer alan ve AB sürecinde tehdit, kaba kuvvet ve gerginliğin yer alması anlamsızdır."
AVRUPA TÜRKİYE'Yİ KABUL ETMEK ZORUNDA: Yunanistan'ın AB üyelik sürecinde Türkiye'ye verdiği desteğe, "Zor dönemde yanımızda gördük" diyerek teşekkür eden Erdoğan'a karşı Karamanlis, "Her aday ülkenin olduğu gibi Türkiye'nin uyum süreci de gerçekten zor ve çalışmayı gerektiren bir süreç. Sorumluluklarını yerine getirirse Avrupa da Türkiye'yi tam üye olarak kabul etmek zorunda" dedi.
RUHBAN OKULUNA AÇIK KAPI
Fener Rum Patrikhanesi'nin sorunlarının giderilmesi ve Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasını isteyen Karamanlis, "Patrikhane, Türkiye'nin Avrupa pasaportu" diye konuştu.
"Patrikhanenin seçimlerine varıncaya kadar gösterdiğimiz ilgi alaka ortadadır. Bu konuda elimizden gelen bütün kolaylığı gösteriyoruz" diyen Erdoğan, ekümeniklik konusunun ise "Hıristiyan-Ortodoks âleminin iç işi olduğunu" belirtti.
Erdoğan, ruhban okulunun açılması talebine ise "Bu konuyla ilgili bir çalışma yapıyor, konuyu değerlendiriyoruz ve kararımızı bundan sonra vereceğiz" diyerek açık kapı bıraktı.
Kategori : POLİTİKA