Yeni üniversiteler kurulurken, bünyesinde fen, edebiyat veya fen-edebiyat fakültesi bulunma zorunluluğu kaldırılıyor.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, İstanbul'da Piri Reis Üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı görüşüldü.
Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısına verilen bir önergeyle, fen, edebiyat veya fen-edebiyat indiana seo fakültelerinin ihtiyaca göre kurulması sağlandı.
Kabul edilen önergeyle, bir üniversitede, en az 3 fakülte bulunması zorunluluğu getirildi.
Ayrıca tasarıyla Türk Deniz Vakfı tarafından İstanbul'da "Piri Reis Üniversitesi" adıyla vakıf üniversitesi kurulması öngörülüyor. Üniversite bünyesinde, fen-edebiyat, iktisadi ve idari bilimler, mühendislik fakülteleri ile denizcilik yüksekokulu, fen bilimleri ve sosyal bilimler enstitüsü bulunacak.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, özel ilkokul, lise, fen lisesi açılabildiğini ancak özel üniversite kurmanın, anayasal olarak yasak olduğunu anımsatarak, "Doğru bir anlayış değil, değiştirilebilir" dedi.
Tasarı üzerinde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, tasarının görüşmelerine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın yerine, YÖK personelinin gelmesini eleştirdi. Özyürek, "Eski Başkan Teziç gelmediğinde AKP'li arkadaşlar kıyamet koparırdı. YÖK Başkanı yeni geldi, bu işler nasıl başlarsa öyle gider" dedi.
Milletvekillerinin konuşmasının ardından tasarı üzerindeki eleştirileri yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK Başkanı Prof. Dr. Özcan'ın mazereti ne olursa olsun, önemli bir tasarının görüşmesine katılması gerektiğini vurguladı.
Üniversitelerde 30 bin 495 araştırma görevlisi bulunduğuna işaret eden Çelik, bu yıl içinde 5 bin araştırma görevlisi kadrosunun tahsis edileceğini bildirdi.
Kategori : GÜNCEL