Türk Ceza Kanununda kısa süreli hapis cezasına karşılık seçenek yaptırımların getirilmesi ve çocuk koruma kanunu hükümleri doğrultusunda, "komşuya gitmemek", "internet kafeye girmemek" gibi cezalar veriliyor.
Erzurum’da da bu yönde verilen cezalar arasında, "kayak etkinliğinden men", "atlı araba kullanmama" bulunuyor.
Erzurum Adliyesi Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) kısa süreli hapis cezasına karşılık seçenek yaptırımların getirilmesi ve 95 sayılı Çocuk Koruma Kanunu hükümleri doğrultusunda kararlar verilmeye başlandı.
Yetkililer, söz konusu karar mimarlık firması seo ların temel hedefinin cezaevlerindeki yığılmayı önleyerek, suça meyilli kişilerin topluma kazandırılmasını sağlamak olduğunu ifade ettiler.
İLGİNÇ CEZALAR
At arabasıyla gece hırsızlık yaptığı iddiasıyla Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan M.K’ya, mahkeme heyeti tarafından 3 ay 26 gün süreyle atlı araba kullanmama cezası verildi.
N.B. hakkında ise Palandöken Kış Turizm Merkezi’nde, jandarmaya karşı görevi yaptırmamak için direnmesi nedeniyle Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. N.B’ye, 3 ay "kayak etkinliğinden men" cezası verildi.
Babasının arabasını alıp kaza yaptıktan sonra polise yanlış bilgi verdiği belirlenen M.E.A. hakkında ise Çocuk Koruma Kanunu gereğince dava açıldı.
Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen dava sonucunda M.E.A’ya, 5 yıl internet kafeye girmeme cezası verildi.
Aşkale ilçesinde, resmi nikahı bulunmayan E.P. isimli kadına verilen 50 gün "evden çıkmama", enerji hırsızlığı iddiasıyla Erzurum 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanan N.E’ye ise 6 ay süreyle verilen "komşuya gitmeme" cezası dikkat çekiyor.
Horasan ilçesinde bakaya kalan A.T. isimli öğretmene, Çorum 2. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından Horasan Öğretmenevi’nde hafta sonları çalışma cezası verilirken; E.B. ise aynı suçtan 3 ay 10 gün kamu hizmetinden men edildi.
E.B’nin cezasının, halen Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nde sürdüğü, A.T’nin ise cezasını tamamladığı belirtildi.
DENETİMLİ SERBESTLİK VE YARDIM MERKEZİ
Söz konusu kişilerin cezalarının nerede çekeceklerinin tespiti ve kontrolü ise Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılıyor.
1 müdür, 1 şube müdürü, 2 uzman ve 5 denetleme memuru, hükümlüleri kontrol ederek, ilgili makamlara rapor sunuyor.
Bu arada, 20 üyesi bulunan Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Kurulu’nca her ay yapılan toplantılarda, işlenen suç nedeniyle mağdur olan vatandaşlara psiko sosyal ve ekonomik destek sağlamaya çalışılıyor.
Merkez tarafından geçen yıl, Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezi Şube Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksek Okulu’nun ortaklaşa düzenlediği kursta, 23 hükümlünün doğal gaz konusunda eğitim aldığı;hükümlülerin meslek kazanmasına destek verildiği belirtildi.
Kategori : GÜNCEL