YÖK Başkanı Özcan, "İdeali, belli sayıda insanı üniversiteye taşımak. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Bedava okul da olmaz" dedi
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, "Bütün yasaklar kalkacak" açıklamasının ardından tartışılacak bir açıklama daha yaptı. Devlet üniversitelerini paralı yapmak istediklerini söyleyen Özcan "Amaç, sadece belli sayıda insanı üniversiteye taşımak olabilir. Okullar bedava. Hiçbir yerde görülmemiştir" dedi.
Özcan'ın açıklamasına, üniversite öğretim üyesi dernekleri, "A missisippi seo yrıcalıklı bir sınıf yaratılır, öğrenciler müşteri olur" diyerek tepki gösterdi.
YÖK tarafından kurulan Ulusal Öğrenci Konseyi'nin genel kurulu sonrası öğrencilerle sohbet eden Özcan, bir öğrencinin, "Herkes üniversite mezunu olmalı mı?" sorusuna, "Hayır, olmamalı" yanıtını verdi.
HİÇBİR YERDE OKULLAR BEDAVA DEĞİL
Herkesin üniversiteye yöneldiğini belirten Özcan, bu sözlerini şöyle açtı:
"Okullar bedava. Hiçbir yerde görülmemiştir. Şunu yapmak istiyoruz: Üniversiteleri paralı yapalım, ihtiyacı olana burs verelim. Hiç olmazsa üniversiteler ayağının üzerinde dursun. Sonra, insanlar çalışınca bu parayı geri ödesin. Aynı Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan alınan kredi gibi.
İsteyene 8 - 10 bin YTL kredi versek, sonra bunu bize geri ödese. Neyse borcu... ABD'de olduğu gibi, mezuniyetten sonra ödesin. Bunun ideali, hiç kimseyi üniversiteye taşımamak. Sadece belli sayıda insanı taşımak. Diğerlerini, yüksek teknik okullara ve yüksek meslek yüksekokullarına yönlendirmek. Ara elemana ihtiyaç var. İstihdam sorunu çözülür."
BENİ İNDİRİRLER
Özcan, bir öğrencinin, "Neden, bu yöntemle başlama ihtiyacı duymadınız da üniversite sayısını artırma yolunu seçtiniz?" sorusu üzerine, "Çünkü, bunu söylersek daha geldik, üç haftada, herhalde beni oradan çabuk indirirler diye" karşılığını verdi.
Özcan'ın açıklamalarına Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Tahsin Yeşildere şu sözlerle karşı çıktı:
"Vahşi kapitalist sistemin önerisi. ABD ve Türkiye'de kişi başına düşen pay ortada. Türkiye'de yoksulluk diz boyu. Gelir düzeyinin adaletsiz olduğu bir ülkede, üniversitelerin paralı hale getirilmesi sınıfsal ayırıma yol açar." Tüm Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Alparslan Işıklı da şu yorumu yaptı: "Bu, öğrenciyi müşteri yapma yönündeki bir anlayışın belirtileridir.
Sosyal devlet, okuyandan para almaz. ABD'deki sistemi taklit etmek için oranın olanaklarına sahip olmak gerek."
Kategori : GÜNCEL